Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zdravilne rastline >> Farmacevtski pripravki ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Farmacevtski pripravki rastlinskega izvora

Zdravilne rastline se pri zdravljenju različnih bolezni uporabljajo že stoletja. Danes pa kljub hitrem razvoju farmacije sintezna zdravila niso izkoreninila zdravilnih rastlin in zdravilnih pripravkov rastlinskega izvora. Ravno nasprotno, z razvojem novejših analiznih metod, so lahko po kriterijih uradne medicine dokazali zdravilne učinke rastlinam ljudske medicine, našli pa so tudi nekaj povsem novih.

Zaradi kombinacije sestavin z določenim učinkom in spremljajočih snovi imajo rastlinski pripravki širok terapevtski učinek in pri pravilni uporabi manj nezaželenih stranskih učinkov.

Zdravilne rastline so razdeljene v tri kategorije:
H: zdravilne rastline, ki jih lahko uporabljamo kot hrano (npr. kamilica, kumina, poprova meta);
Z: zdravilne rastline, ki so namenjene zdravljenju in pri katerih so bolj ali manj izraženi stranski učinki pri predoziranju (npr. sena , krhlika, žajbelj);
ZR: zdravilne rastline, katerih uporaba zahteva nadzor, značilni so pogosti neželeni stranski učinki, pri prekoračenih odmerkih pa je značilna strupenost (npr. šmarnica, jesenski podlesek, volčja češnja).

Vendar pa je prepričanje, da so vse zdravilne rastline in rastlinski pripravki varni, ker izvirajo iz narave, včasih povsem napačno. Že nabiranje zelišča ob nepravem trenutku, nepravilno shranjevanje pri nabiranju ali neustrezen proces obdelave lahko zdravilne snovi spremeni v manj učinkovite ali celo toksične.

Za zagotovitev učinkovitega, kvalitetnega in varnega rastlinskega pripravka moramo dobro poznati zdravilne rastline (namen uporabe, kateri del uporabimo za pripravek), vedeti kdaj (ob katerem letnem času, katerem delu dneva) in kje jih nabrati (ne ob prometnih cestah, bližini industrije). Poznati moramo tudi način priprave različnih pripravkov (čaji, infuzi, tinkture, oljni izvlečki ...) in način shranjevanja zdravilnih rastlin.

Čaji in čajne mešanice, ki so na voljo v lekarnah, ter izhodni rastlinski materiali, ki se uporabljajo za pripravo kapljic, sirupov, tinktur in mazil, so organoleptično in mikroskopsko pregledani, z določeno vsebnostjo vlage in minimalno količino mikroorganizmov. Izdelki imajo dokazano učinkovitost, kakovost in varnost. V priloženem navodilu za uporabo in na ovojnini so navedeni verodostojni podatki o učinkovitosti, opozorilih, previdnostnih ukrepih, neželenih učinkih …  Take izdelke izdeluje tudi Galenski laboratorij Gorenjskih lekarn.

V Gorenjskih lekarnah vam bomo pri izdaji rastlinskih pripravkov svetovali o njihovi pravilni in varni uporabi, vas opozorili na možnost neželenih stranskih učinkov ter medsebojnega delovanja s sinteznimi zdravili.


Datum pregleda informacij: julij 2017


Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje