Nahajate se na: Svetovanje >> Farmacevtov nasvet >> Zniževanje čezmerne ...

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zniževanje čezmerne telesne mase

O čezmerni telesni masi govorimo, ko je količina maščevja v telesu tako velika, da ogroža naše zdravje, poslabša kakovost življenja in poveča tveganje za razvoj bolezni in posledično tudi prezgodnje smrti.


Dobro je vedeti

Več raziskav kaže, da lahko z 10 % znižanjem telesne mase zelo vplivamo na izboljšanje svojega zdravja: uredi se povišan krvni tlak, zmanjša se pojav sladkorne bolezni, zmanjša se količina maščob v krvi, manj je bolečin v sklepih in hrbtenici, izboljšana je samopodoba.


Ne verjamete?

Zastavite si cilj znižanja prekomerne telesne mase za 5-10 % v 3 mesecih. Pred začetkom in po dosegi cilja si izmerite indeks telesne mase, obseg pasu, krvni tlak ter vrednosti glukoze, holesterola in maščob v krvi.


Čezmerno telesno maso in debelost opredelimo z dvema kazalnikoma:

 • indeks telesne mase (ITM)
  predstavlja razmerje med telesno maso (kg) in kvadratom telesne višine (m2)
 • obseg pasu (cm).Vir: Lexi-comp on line.

Pri vrednosti ITM med 25 in 30 kg/m2 govorimo o čezmerni telesni masi, pri ITM 30 kg/m2 in več pa že o debelosti. Obseg pasu je pomemben za oceno dodatne ogroženosti za zdravje.

 

 

KLASIFIKACIJA DEBELOSTI TER STOPNJA TVEGANJA ZA RAZVOJ

SLAKORNE BOLEZNI TIPA 2, POVIŠANEGA KRVNEGA TLAKA IN SRČNO-ŽILNE BOLEZNI

GLEDE NA ITM IN OBSEG PASU

 

klasifikacija

 

 

ITM (kg/m2)

 

tveganje za razvoj z debelostjo povezanih bolezni - obseg pasu

 

ITM =

telesna masa (kg) / telesna višina2 (m2)

moški ≥ 94 cm       povečano

ženske ≥ 80 cm

moški ≥ 102 cm    zelo povečano

ženske ≥ 88 cm

prenizka telesna masa

< 18,5

povečano

 

normalna telesna masa

18,5 – 24,9

normalno

 

čezmerna telesna masa

25,0 – 29,9

povečano

veliko

debelost 1. stopnje

30,0 – 34,9

veliko

zelo veliko

debelost 2. stopnje

35,0 – 39,9

zelo veliko

zelo veliko

debelost 3. stopnje

  ≥ 40,0

izjemno veliko

izjemno veliko

Vir: Samozdravljenje - priročnik za bolnike, SFD 2011

 

 

Izračunajte svoj ITM:

Vnesite vašo telesno maso (primer: 79 kg): kg
Vnesite vašo telesno višino (primer: 1,76 m): m
Izračunaj

Čezmerna telesna masa povečuje tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, zlasti sladkorne bolezni tipa 2, povišanega krvnega tlaka, srčno-žilne bolezni, astme, raka na debelem črevesju, obolenja sklepov. Tveganje se dodatno poveča, če ima oseba indeks telesne mase nad 25,0 kg/m2 in če je obseg pasu večji kot 88 cm pri ženskah in več kot 102 cm pri moških.

Čezmerna telesna masa in debelost sta danes najpogosteje posledica načina življenja: povečan vnos energije s hrano, neurejena prehrana, prehrana z veliko maščob, kalorij in soli, uživanje alkohola, vsakodnevni stres, premajhna redna telesna dejavnost, sedeče delo. To vodi v pridobivanje telesne mase in še zlasti v kopičenje maščevja okrog pasu.
 

Kaj lahko storite sami?

 • zastavite si cilj: priporočeno je 5-10 % zniževanje telesne mase v 3 mesecih
 • spremenite način prehranjevanja: uživajte manjše obroke 3 do 5 krat na dan, začenši z zajtrkom, v jedilnik vključite več sadja in zelenjave, zmanjšajte uživanje mastnih in kaloričnih živil ter alkohola, popijte 2 l vode na dan
 • vsak dan bodite vsaj 30 minut zmerno telesno aktivni: poleg aerobnih aktivnosti, kot so hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, vključite tudi vaje za krepitev mišic in kosti, na primer jogo ali fitnes
 • poskrbite za zadosti spanja
 • če uživate alkohol, omejite uživanje alkohola na največ 1 dl vina, 2,5 dl piva ali 0,3 dl žgane pijače na dan
 • če kadite, najprej prenehajte kaditi in se šele kasneje odločite za zniževanje telesne mase
 • vzdržujte znižano telesno maso s spremembo v načinu življenja.
   

Kdaj morate pri čezmerni telesni masi poiskati strokovno pomoč?

 • Če imate poleg čezmerne telesne mase še druge zdravstvene težave, se o zniževanju telesne mase najprej pogovorite z zdravnikom.
 • Če ima težave s prekomerno telesno maso otrok ali mladostnik in oseba, starejša od 65 let.
 • Pri zelo hitrem pridobivanju telesne mase v času nosečnosti in dojenja.
 • Če nastopi hitro povečevanje telesne mase brez pravega vzroka.
 • V primeru, da opazite tudi druge znake, kot so otekanje nog, težko dihanje, hiter srčni ritem ali splošna utrujenost, saj je lahko vzrok v zastajanju vode v telesu ali v motenem delovanju ščitnice.
 • Če redno uporabljate zdravila in povezujete porast telesne mase z uporabo teh zdravil, da preverite, ali gre za neželene učinke zdravil. Včasih je za zdravljenje bolezni možno izbrati drugo zdravilo z manj neželenimi učinki na telesno maso.
 • Če redno uporabljate zdravila in želite za zniževanje prekomerne telesne mase uporabiti izdelek, namenjen zniževanju telesne mase. S tem se izognete morebitnim neželenim medsebojnim delovanjem, ki lahko vplivajo na učinkovitost vaših zdravil.
   

Kaj morate vedeti, če se odločite za uporabo izdelkov, namenjenih zniževanju prekomerne telesne mase?

 • Pred uporabo natančno preberite priložena navodila.
 • Poleg jemanja izdelkov je potrebno zmanjšati vnos kalorij s hrano in povečati porabo energije z redno vsakodnevno telesno dejavnostjo.
 • Če redno uporabljate zdravila, preverite morebitno neželeno medsebojno delovanje, da ne pride do vpliva na učinkovitost zdravil.
 • Izdelki za zmanjševanje (prekomerne) telesne teže lahko kot posledica jemanja povzročijo hudo drisko, kar zmanjša učinkovitost sočasno zaužitih zdravil. Primer je na primer neustrezna, tudi prekomerna uporaba izdelkov za hujšanje, zlasti pri ženskah, kar lahko zmanjša učinkovitost peroralne kontracepcije.
 • Izdelki, ki delujejo le na povečanem izločanju vode in odvajanja blata, običajno ne prispevajo k dolgoročni ureditvi telesne mase, temveč povzročijo le hitro in kratkotrajno znižanje telesne mase in ne vplivajo na presnovo maščob in sladkorjev.
 • Prekomerna uporaba in zloraba odvajal v namene hujšanja ima lahko hude zdravstvene posledice!
 • Oglaševanje izdelkov za hujšanje velikokrat obljublja prevelike in prehitre uspehe pri zniževanju prekomerne telesne mase.

Za uspeh pri skrbi za normalno telesno maso je treba temeljito spremeniti življenjske navade ter imeti trdno voljo in disciplino. Pri tem boste mogoče potrebovali spodbudo, ki jo lahko poiščete v družini, pri prijateljih in znancih ali v skupinah za samopomoč.

Z nasveti o zniževanju prekomerne telesne mase in ohranjanju normalne telesne mase vam lahko pomagamo tudi lekarniški farmacevti v Gorenjskih lekarnah. Svetovali vam bomo o primernosti uporabe različnih izdelkov, namenjenih zniževanju prekomerne telesne mase, in vas spodbudili k spremembi življenjskega sloga. V večini lekarn si lahko izmerite tudi telesno maso in telesno višino, pridobite podatek o vašem indeksu telesne mase ter tako spremljate spreminjanje vaše telesne mase.


Viri:
Lexi-comp on line, Patient Education
Samozdravljenje - priročnik za bolnike, SFD 2011


Datum pregleda informacije: avgust 2017

Farmakoinformativna služba
Gorenjske lekarne


Anketa


Iskanje