Nahajate se na: Zdravilne rastline

Koledar dogodkov

 
« Marec 2018 »
PoToSrČePeSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravilne rastline

  • Regrat, navadni
  • Regrat, navadni

    Taraxacum officinale

    Pri regratu v zdravstvene namene uporabljamo tako korenine kot liste. Korenine spodbujajo apetit, pospešijo izločanje žolča in prebavnih sokov ter izboljšajo prebavo. Listi močno povečajo izločanje urina in se uporabljajo pri zastoju seča ter pri ledvičnih kamnih.

    Družina: Nebinovke (Asteraceae) Uporaba: Korenino regrata uporabljamo predvsem za pospeševanje delovanja jeter in žolčnika, pri dispepsiji in izgubi apetita, listi regrata pa povečujejo izločanje urina (delujejo diuretično). Uporabni deli: korenina (radix), zel (herba) Pravni položaj:
    • H (Rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.)

Predstavitev rastline

Zgodaj spomladi regrat požene pritlične, podolgovate in močno nazobčane liste. Iz osrednje listne rozete zraste eno do več pokončnih votlih stebel, visokih 5 do 30 cm, ki imajo v sebi bel mleček. Steblo nosi do 5 cm širok cvetni košek, sestavljen iz izključno rumenih jezičastih cvetov. Ko regrat odcveti, se iz vsakega oplojenega cveta razvije puhast plod, ki tvori lepo okroglo »lučko«. Ta je sestavljena iz posameznih semen z dežnikasto koduljico. Le-te veter z lahkoto raznaša, zato je pogosto prisoten na tratah in ob robu gozda na bogatih ilovnatih tleh.


Uporabni deli rastline

Uporabna je cela rastlina. Kot zdravilni del regrata se uporabljajo listi in cela korenina.


Aktivne snovi

Listi vsebujejo nekaj značilnih spojin, kot so seskviterpenski laktoni in njihovi glikozidi, triterpeni in fenolne spojine, ter običajne rastlinske sterole, flavonoide in njihove glikozide in fenolno kislino. Regrat vsebuje veliko kalija; 4,5% ga je v zeli in 2,5% v korenini. Pomemben je tudi polisaharid inulin, ki deluje kot prebiotik. V cvetu je veliko karatenoidov (rastlinskih barvil) luteina in zeaksantina.


Raba v ljudski medicini

Preprosta in zelo razširjena samonikla rastlina v sebi res nosi nekaj posebnega. Zaradi grenkega okusa in neprivlačne barve so ga dolgo uporabljali le v zdravilne namene. Različne grenčine spodbujajo izločanje prebavnih sokov, zato predvsem korenino uporabljamo za izboljšanje slabe prebave in spodbujanje apetita (Regratove kapljice). Uporabljamo jo lahko tudi kot dodatno zdravljenje pri slabšem delovanju jeter (Čaj za jetra) in žolčnika (Čaj za odvajanje žolča), pri jetrnih boleznih, ob žolčnih kamnih, vnetju žolčnika, zlatenici. Zaradi vsebnosti vlaknin (inulin) regratovi pripravki preprečujejo zastoje hrane v prebavilih in znižujejo raven sladkorja v krvi.
Uživanje regratovih listov je koristno pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in mehurja, celulitu, revmatskih obolenjih in čezmerni telesni teži.


Raba v farmaciji

Pripravki iz korenin regrata zaradi prisotnih seskviterpenskih laktonov pospešijo pretok in nastajanje žolča (holagogno delovanje) . S poskusi na podganah so dokazali, da ima izvleček iz listov močnejše diuretično delovanje kot izvleček korenine. Moč diuretičnega učinka vodnega izvlečka je primerljiva z delovanjem sintezenega diuretika furosemida, zato uvrščamo regrat med naravne diuretike. Zaradi visoke vsebnosti kalija regrat nadomesti z urinom izgubljeni kalij in tako nima neželenih učinkov, ki so značilni za sintezni diuretik. Nekaj raziskav kaže na zniževanje (hipoglikemično delovanje) in uravnavanje ravni krvnega sladkorja. Natančnega mehanizma še niso pojasnili, domnevajo pa, da je delovanje povezano z veliko količino inulina v korenini.


Uporaba pri odraslih

Odmerek in pogostost uporabe pripravkov iz korenine regrata sta odvisna od namena uporabe in formulacije uporabljenega pripravka. Podrobnejši napotki so na voljo v navodilu za uporabo, ki je priloženo vsakemu pripravku. Če gre za težave s slabo prebavo, pijte skodelico sveže pripravljenega čaja (Čaj za jetra, Čaj za odvajanje žolča) po obroku, trikrat dnevno. Kapljice (Regratove kapljice) nakapajte v pol kozarca vode in popijte.
Pri pomanjkanju apetita vzemite zdravilo pol do eno uro pred obrokom.


Uporaba pri otrocih

Zaradi vsebnosti alkohola naj otroci mlajši od 12 let ne uporabljajo tinkture regratovih korenin. Prav tako se ne priporoča  uporaba čajev in čajnih mešanic z regratovimi listi.


Uporaba med nosečnostjo in pri dojenju

Med nosečnostjo in dojenjem uživanje regrata kot živila ni povezano s tveganji. Prav tako ni podatkov o varnosti večjih odmerkov. Zaradi pomanjkanja podatkov uporabe med nosečnostjo in dojenjem ne priporočamo brez zdravniškega posveta.


Neželeni učinki in medsebojno delovanje

V običajnih odmerkih in pravilnem jemanju regrat ni strupen. O medsebojnem delovanju zdravilnega čaja z drugimi zdravili ni poročil. Regratovih kapljic ne uporabljajte, če ste preobčutljivi za korenine navadnega regrata ali rastline iz družine nebinovk. Regratovi pripravki lahko povzročijo alergične reakcije, a pogostost ni znana, povzročajo pa jo vsebujoči seskviterpenski laktoni. Iz literature sicer poznamo primere nastanka kontaktnega dermatitisa po stiku s cvetočim regratom. Največ znakov se je pokazalo pri tistih, ki so imeli sočasno težave v obliki atopijskega dermatitisa. Pri jemanju pripravkov iz regratove korenine se lahko pojavijo epigastrična bolečina in povečana kislost želodčnega soka. Zaradi pomanjkanja raziskav pogostost ni znana.


Opozorila in nasveti farmacevta

Uporabo korenine v zdravilne namene odsvetujemo pri zapori ali vnetju žolčnih izvodil, vnetju žolčnika, hujših obolenjih jeter, zapori črevesja ali razjedah na sluznici želodca ali dvanajstnika. Ker gre za alkoholni pripravek, ki vsebuje 70 vol % etanola, je uporaba škodljiva pri tistih osebah, ki trpijo za alkoholizmom. Na vsebnost alkohola morajo biti pozorne tudi nosečnice in doječe matere, otroci in skupine ljudi z velikim tveganjem, kot so bolniki z jetrnimi obolenji in epilepsijo. Čaje na osnovi regratovih listov pa odsvetujemo pri hujših obolenjih srca ali ledvic, ko je zaradi zastajanja vode v telesu priporočljiv zmanjšan vnos tekočine. Precej se lahko zveča tudi delovanje drugih diuretikov, prav tako pa redno pitje teh čajev lahko vpliva na vrednosti glukoze v krvi pri sladkornih bolnikih.
V literaturi so poročali o alergiji za regratov dotik. Nič še ni znanega, da bi do alergičnih reakcij prišlo tudi po zaužitju, so pa te možne pri preobčutljivih posameznikih.


Literatura
1: Uradni list Republike Slovenije 103/2008. Seznam zdravilnih zelišč. http://www.uradni-list.si/files/RS_-2008-103-04369-OB~P001-0000.PDF#!/pdf. Dostop: 17-04-2013.
2: Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. SFD, 2013:409-413.
3: Eppinger M., Hofmann H.Zdravilna zelišča:enostavno in zanesljivo določanje. Slovenska izdaja 2006;158.
4: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_Community_herbal_monograph/2009/12/WC500018119.pdf . Dostop: 25-03-2014.
5: Jovanović M, Poljacki M, Mimica-Dukić N, Boza P, Vujanović Lj, Duran V, Stojanović S. Sesquiterpene lactone mix patch testing supplemented with dandelion extract in patients with allergic contact dermatitis, atopic dermatitis and non-allergic chronic inflammatory skin diseases. Contact Dermatitis 2004; 51(3):101-10. Dostop: 25-03-2014.

 

Datum pregleda informacije: februar 2018
Pripravil: Teja Germovnik, mag. farm.
 

Anketa


Iskanje