Nahajate se na: Zdravilne rastline

Koledar dogodkov

 
« Januar 2018 »
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

E-novice

Odjava

Vnesite vaš elektronski naslov in dobivali boste nasvete farmacevta, novosti in ostala obvestila v vaš elektronski nabiralnik.
Zdravilne rastline

  • Ognjič, vrtni
  • Ognjič, vrtni

    Calendula officinalis

    Vrtni ognjič uporabljamo za boljše in hitrejše celjenje ran, prask in razjed na koži.

    Družina: Nebinovke (Asteraceae) Uporaba: pri kožnih vnetjih, katerih vzrok je okužba ali poškodba; spodbuja celjenje ran Uporabni deli: cvet (flos) Pravni položaj:
    • H (Rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.)

Predstavitev rastline

Vrtni ognjič je značilen za Sredozemlje, kot okrasno in zdravilno rastlino pa ga gojijo po Evropi in Ameriki. Gre za do 60 cm visoko enoletno rastlino z razvejanim, dlakavim in oglatim steblom. Listi so dolgi 5 do 12 cm in so sedeči, podogovati in dlakavi. Na koncu vsake veje je 3 do 5 cm veliko koškasto socvetje, ki ga obdajata dve vrsti ovršnih listov, ki so na koncu zaostreni. Socvetje tvorijo cevasti cvetovi v sredini in jezičasti cvetovi na obrobju. Cevasti cvetovi so bolj temno oranžno-rumene barve kot jezičasti cvetovi. Cveti od junija do pozne jeseni.


Uporabni deli rastline

V zdravilne namene nabiramo jezičaste cvetove, ki imajo značilen vonj in malce aromatičen okus.


Nosilci učinka

Sestava rastlinske droge ognjiča je dobro poznana. Cvetovi ali socvetja vsebujejo flavonoide, karotene (likopen in lutein), ki jih je več v oranžnih cvetovih, in ksantofil (barvilo, ki ga je več v rumenih cvetovih). Droga vsebuje tudi 2 do 3 ml/kg eteričnih olj in triterpenske spojine. Med sestavinami so izolirali tudi različne saponine, katerih količina niha med 2 do 10% in je odvisna od kraja in časa nabiranja.


Raba v ljudski medicini

Uporabljajo se tako sveži kot suhi ognjičevi jezičasti cvetovi, ki jih pripravljamo kot poparek (Ognjič, zdravilni čaj, Čaj dr. Fajdiga). V poparku pomagajo prebavi in pospešujejo izločanje žolča v jetrih. Prav tako ga uporabljamo za izpiranje ustne votline. Na rane polagamo vsak dan sveže obloge, ki jih prepojimo s čajem. Pomaga tudi pri zaostali in boleči menstruaciji.

Pripravke v obliki mazil (Ognjičevo mazilo) in tinktur uporabljamo pri vseh vrstah ran: pri ranah, ki se slabo celijo, pri brazgotinah po operacijah, pri kožnih obolenjih, lažjih opeklinah in ozeblinah. Poleg tega so mazila in kreme pomembni za nego občutljive, suhe kože, razpokanih ustnic, suhih ekcemov ter za nego dojenčkove kože in pri vnetju prsnih bradavic pri doječih materah. Prav tako se ognjičeva mazila pogosto uporabljajo pri vnetjih ven (pri krčnih žilah, zlati žili (hemoroidih)).


Raba v farmaciji

Pri uporabi ognjiča v farmacevtske namene izkoriščamo predvsem njegovo protivnetno in protimikrobno delovanje. Med ostalimi učinki navajajo še, da deluje diuretično (pospeši izločanje seča), ureja dismenorejo (krčevite menstrualne bolečine), prepreči povišanje koncentracije glukoze v krvi in sproži praznjenje želodca.

Kljub temu, da ognjič kot zdravilno rastlino poznamo že dolgo časa, so v kliničnih raziskavah preverjali predvsem njegovo uporabo pri celjenju ran in pri akutnih dermatitisih. Izvlečke ognjiča v obliki mazil ali omočenih oblog uporabljamo za zdravljenje prask, ran, kožnih razjed (posebno tistih, ki se slabo celijo), vreznin, opeklin in pikov žuželk. Pripravke iz ognjiča uporabljamo tudi za blaženje vnetij ustne sluznice in sluznice žrela.


Uporaba pri odraslih

Za pripravo poparka zadostuje ena do dve veliki žlici zdravilnega čaja, ki ga prelijete s skodelico vrele vode (150 ml). Pokrito pustite stati 5-10 minut in nato precedite. Pri vnetjih sluznice ust in žrela uporabite topel poparek za grgranje ali izpiranje ust dvakrat do štirikrat dnevno. Pri kožnih vnetjih namočite v ohlajen poparek laneno krpo ali gazo in jo za 30 – 60 minut položite na prizadeti predel kože. Oblogo zamenjajte dvakrat do štirikrat dnevno.

Za nego, zaščito in obnovo suhe, grobe in razpokane kože, nanesite ognjičevo mazilo večkrat dnevno.


Uporaba pri otrocih

O uporabi zdravilnega čaja pri otrocih ni dovolj kvalitetnih podatkov. Ognjičevo mazilo se lahko v tankem sloju nanese večkrat dnevno.


Uporaba med nosečnostjo in pri dojenju

Topikalno (na mestu poškodovane kože) se ognjičevi pripravki lahko uporabljajo za zdravljenje bolečih in razpokanih bradavic med dojenjem, čeprav kakovostnih dokazov, ki bi podpirale takšno uporabo, ni. Razlog za to je pomanjkanje podatkov za oceno učinkovitosti ognjičevih mazil. Uporaba zdravilnega čaja v ta namen nima pričakovanih učinkov na lajšanje razpokane kože bradavic med dojenjem. Sicer je ognjič kot živilo varen za uporabo, kljub temu pa naj se ne uporablja na poškodovani ali zagnojeni koži ali sluznici.

Podatkov o varnosti uporabe zdravilnega čaja med nosečnostjo do sedaj ni. Zaradi vpliva na menstrualni cikel in zvečano maternično napetost ter pomanjkanja splošnih podatkov o strupenosti, naj se nosečnice in doječe matere rajši odpovedo notranji rabi.


Neželeni učinki in medsebojno delovanje

Kot vsa zdravila imajo lahko tudi ognjičevi pripravki neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. V posameznih primerih lahko povzroči preobčutljivostne (alergijske) kožne reakcije, ki se kažejo s srbenjem, rdečino in poslabšanjem stanja po nanosu. V tem primeru mazilo prenehajte uporabljati.

O medsebojnem delovanju zdravilnega čaja z drugimi zdravili ni nobenih podatkov.


Opozorila in nasveti farmacevta

Če se vam stanje ne izboljša v 1 tednu, ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom. Posvet z zdravnikom je nujen ob pojavu znakov okužbe kože. Ognjičevega mazila ne nanašajte na odprte rane.


Zanimivosti

Ognjič ima podoben učinek kot arnika, pri tem pa ne draži kože. Zato ga pri občutljivi koži in koži, nagnjeni k alergijam, pogosto uporabljamo namesto arnike.


Literatura

1. Uradni list Republike Slovenije 103/2008. http://www.uradni-list.si/files/RS_-2008-103-04369-OB~P001-0000.PDF#!/pdf. Dostop: 20-03-2015.
2. Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija - z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin, SFD, 2013: 462-466.
3. Hoffmann D.,  Zelišča Celostno zdravljenje, Založba Mladinska knjiga, 1998: 71.
4. Bremness L., Velika knjiga o zeliščih, Založba Mladinska knjiga, 1997: 61.
5. Galle-Toplak K. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, 2002: 157.
6. http://www.drugs.com/breastfeeding/calendula.html Dostop: 20-03-2015.
7. http://www.ema.europa.eu/docs Dostop: 20-03-2015.

 

Datum pregleda  informacije: januar 2018
Pripravil-a: Teja Germovnik, mag. farm.

Anketa


Iskanje