Osebni posvet s farmacevtom

close

Vprašanje

Ali je pri vas mogoče narediti pregled oz. kompatibilnost vseh zdravil? Mama namreč jemlje cel kup zdravil.


Odgovor

Tudi v Gorenjskih lekarnah poleg svetovanja ob izdaji zdravil in drugih izdelkov nudimo dve dodatni svetovalni farmacevtovi storitvi, ki sta se v zadnjem času uvedli v slovenske lekarne.

Prvo storitev smo poimenovali pregled uporabe zdravil. Ta storitev je namenjena bolniku. V naprej dogovorjenem terminu se bolnik v ločenem prostoru znotraj lekarne pogovori z magistrom farmacije z dodatno kompetenco za izvajanje te storitve o vseh zdravilih, ki so bila izdana na recept, ter o drugih izdelkih, ki jih uporablja (na primer prehranskih dopolnilih). Izhajamo iz informacij, ki nam jih poda bolnik in /ali so zapisane na bolnikovi kartici zdravstvenega zavarovanja. V okviru te storitve se farmacevti osredotočimo zlasti na bolnikovo razumevanje zdravljenja z zdravili in njihove uporabe. S tem bolj zasebnim pogovorom želimo izboljšati bolnikovo seznanjenost z zdravili, izboljšati način uporabe zdravil, sodelovanje (redno jemanje) pri zdravljenju z zdravili ter odpraviti morebitne težave pri zdravljenju z zdravili. Če je potrebno, se farmacevt v dogovoru z bolnikom po tem pogovoru obrne tudi na bolnikovega zdravnika, da se poskuša rešiti težave. 

Za storitev pregled uporabe zdravil se lahko dogovorite v vseh naših lekarnah, kjer vam bodo podali dodatne informacije. Storitev je plačljiva.

Druga storitev pa je farmakoterapijski pregled. V tem primeru se pri pregledu zdravljenja z zdravili farmacevt specialist klinične ali lekarniške farmacije osredotoči na prepoznavanje in reševanje težav, povezanih z zdravili. Obravnava se dejanske in potencialne težave bolnika s stališča varnosti in učinkovitosti zdravljenja. Izhaja se iz podatkov o bolnikovem zdravstvenemu stanju (poleg zdravil in odmerkov morajo biti poznane tudi diagnoze, ocena delovanja ledvic in jeter, zgodovina zdravljenja z zdravili ...). Pri tej storitvi pogledamo tudi sočasno uporabo zdravil, saj se lahko interakcije med zdravili pravilneje ovrednoti na osnovi obširnejših podatkov o bolnikovem zdravstvenem stanju. V tem primeru gre bolj za sodelovanje med farmacevtom specialistom in zdravnikom. Svetujem, da vprašate maminega osebnega zdravnika, kako se je možno dogovoriti za storitev farmakoterapijski pregled, saj to sodelovanje med farmacevti specialisti in zdravniki v okviru dogovora z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije poteka tudi na Gorenjskem.


Datum priprave informacije: Maj, 2017
Pripravil-a: mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

Mesečni nasveti Gorenjskih lekarn

Za prejemanje aktualnih vsebin v obliki nasvetov, novic in obvestil o dogodkih, se lahko naročite na naše e-novice.