Imam vprašanje glede postanih čajev, predvsem kamilice in bezga. Zakaj pozeleni, ko dalj časa stoji in ali je pitje takega čaja škodljivo?
Čaji, ki jih pustimo dlje časa stati, lahko potemnijo zaradi procesov oksidacije rastlinskih spojin, ki so se izlužile v vodo ob pripravi čaja. Iz istih razlogov potemnijo na primer tudi narezani koščki jabolk ali banan, ki jih nekaj časa pustimo na zraku.
Čaj, ki je po nekaj urah postal temnejše barve, običajno ni škodljiv, lahko pa je slabšega okusa. Če pa bi čaj pustili stati dlje časa, na primer 1 dan, lahko pride do mikrobiološkega kvarjenja, kar je za zdravje škodljivo.
Vsekakor je najbolje, da si vedno pripravite svež čaj, saj je okus svežega čaja najboljši, vsebuje pa tudi največ učinkovin, kar je pomembno, če čaj pijete zaradi njegovih zdravilnih lastnosti in ne samo kot osvežilni napitek.
Datum priprave informacije: April, 2024
Pripravil-a: Tjaša Prevodnik, mag. farm., spec
V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.





