Za domačo uporabo si pripravljam ingverjev sok (ingver + limona + med + voda). Nastane lepa rumena slastna tekočina. V zadnjem času pa se ingver v mešanici z limoninim sokom obarva rdeče, kar me zelo moti. Mogoče poznate razlog obarvanja?
Literaturni podatki navajajo, da je modrikasta barva svežega ingverja, namesto običajne svetlo rumene, lahko posledica dlje časa trajajočega shranjevanja ingverja pri nizkih temperaturah, na primer v hladilniku. Verjetno je do tega prišlo v času skladiščenja, preden ste ingver kupili. Tak ingver je kljub spremembi barve varen za uporabo, okus pa je lahko malo manj pekoč. Razlog za spremembo barve korenike ingverja v modrikasto ter napitka z ingverjem in limono v rahlo rožnato je v prisotnosti naravnih barvil, tako imenovanih antocianinov, ki jih ingver vsebuje poleg drugih sestavin. Antocianini so spojine, ki imajo za naše telo koristne učinke, saj delujejo kot antioksidanti. Vsebnost antocianinov pa se med posameznimi ingverji lahko precej razlikuje, nanjo vpliva kraj gojenja, starost rastline in pogoji shranjevanja.
Barva antocianinov se spremeni zaradi spremembe kislosti, kar se zgodi ob dodatku limone v vaš napitek. Torej z napitkom ni nič narobe, obarvanje je le potrditev prisotnosti antocianinov v dovolj veliki količini, da je sprememba barve opazna.
Datum priprave informacije: Januar, 2025
Pripravil-a: Polona Gabrovšek, mag. farm.
V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.





