Cimetovec, pravi
Cinnamomum verum J. syn. Cinnamomum zeylanicum Blume
Družina: Lauraceae (lovorovke)
Uporaba: Pri prebavnih motnjah, kot so napenjanje, krči, slaba prebava, pomanjkanje apetita in driska
Uporabni deli: List (folium), lubje (cortex), plod (fructus)
Pravni položaj:
- H (Rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.)
Predstavitev rastline
Cimetovec je aromatično drevo tropskih krajev, ki lahko zraste od 8 do 17 m visoko. Lubje je sivo in debelo. Veje nosijo usnjate, eliptične, do 10 cm dolge in do 5 cm široke liste z značilnimi žilami. Mladi listi so rdečkaste barve, nato pa postanejo temnozeleni. Dišijo po nageljnih. Šestštevni cvetovi so majhni in rumene barve. Koščičast plod je črne barve in jajčaste oblike, dolg do 2 cm. Domovini cimetovca sta Šrilanka in Indija, raste pa tudi v drugih deželah jugovzhodne Azije.
Uporabni deli rastline
Za zdravilno uporabo je primerna cimetova skorja iz mladih poganjkov, ki je posušena v značilne zvitke. Iz listov z destilacijo z vodno paro destilirajo eterično olje, ki ga uporabljajo v kozmetiki. S stiskanjem cimetovih plodov pridobivajo maščobo, iz katere izdelujejo posebne dišavne sveče.
Nosilci učinka
Lubje cimetovca vsebuje 0,5 do 2,5 % eteričnega olja, katerega glavne sestavine so cimetni aldehid
(65 do 76%), evgenol (4 do 10%), cimetni alkohol, cimetna kislina, cinamil acetat in o-metoksicimetni aldehid.
Listi cimetovca vsebujejo 0,6 do 0,8% eteričnega olja, katerega glavne sestavine so evgenol (do 92%), evgenilacetat (do 5%), benzaldehid, cimetni aldehid in cinamilacetat.
Raba v ljudski medicini
Cimetovec se v ljudski medicini uporablja notranje pri driski in bruhanju, prehladnih obolenjih in pri glistah, pri menstrualnih težavah ter za lajšanje zobobola. Zunanje se uporablja za čiščenje ran.
Raba v farmaciji
Skorja se uporablja kot stomahik in karminativ – pri prebavnih motnjah, kot so napenjanje, krči, driska, pomanjkanje apetita in slaba prebava. Eterično olje iz skorje pospešuje izločanje prebavnih sokov, vzpodbuja delovanje želodčnih in črevesnih mišic ter deluje protimikrobno. V manjših količinah spodbuja delovanje prebavil in ledvic, preveč zaužitega eteričnega olja pa lahko povzroči motnje v vazomotornem centru, srčne težave, povečano delovanje črevesja, slinjenje in potenje.
Znanstvene raziskave so potrdile, da eterično olje cimeta lajša krče in zavira vnetja ter zatira različne rodove glivic in bakterij.
Več raziskav je preučevalo vpliv cimeta na raven krvnega sladkorja ter holesterola in trigliceridov v krvi. Izsledki raziskav niso enotni, medtem ko so v nekaterih dokazali ugoden vpliv na znižanje nivoja sladkorja ali holesterola in trigliceridov v krvi, pri drugih niso ugotovili sprememb.
Uporaba pri odraslih
Skorjo cimetovca lahko pripravimo kot čaj za vsa navedena področja uporabe. Dnevni odmerek znaša 1,5 do 4 g droge, 0,5 do 1 ml tekočega izvlečka in 2 do 4 ml tinkture.
Priprava čaja: 1 čajno žličko zdrobljene cimetove skorje prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo pokrito 10 minut in precedimo. Čaj pijemo po požirkih pred jedjo.
Iz skorje lahko pripravimo dišavno vino, ki ga uporabljamo pri slabi prebavi, slabokrvnosti, obolelih živcih in za krepitev telesne moči po prebolelih boleznih.
Dišavno vino: 100 g skorje cimetovca namočimo v 1 l vina. Dobro zaprto steklenico pustimo na toplem teden dni, nato pa tekočino precedimo. Vsak dan popijemo 1 žlico pred jedjo.
Eterično olje skorje je sestavina zobnih past, ustnih vod in žvečilnih gumijev, eterično olje iz listov pa dišava v milih, parfumih in izdelkih za nego kože. Posušeno skorjo uporabljamo tudi kot začimbo v sladicah.
Uporaba pri otrocih
Cimet kot začimbo začnemo dodajati že v prehrano dojenčkov ob uvajanju goste hrane.
Uporaba med nosečnostjo in dojenjem
Cimet se v zdravstvene namene med nosečnostjo ne sme uporabljati. Uporaba cimeta v zdravstvene namene med dojenjem ni priporočljiva. Med nosečnostjo in dojenjem se cimet lahko uporablja kot začimbo v količinah, ki jih najdemo v običajni prehrani.
Kontraindikacije in neželeni učinki
Cimeta ne smemo uporabljati pri razjedah na želodcu ali črevesju in pri alergiji na cimet. Cimet vsebuje cimetov aldehid in evgenol, ki imata srednjo alergično potenco.
Pri prevelikem odmerku lahko pride do kožne reakcije.
Eterično olje iz skorje močno draži kožo, zato naj njegova koncentracija v izdelkih za nego kože ne preseže 0,1%. Veliko manjše tveganje za neželene reakcije pri uporabi izdelkov za nego kože je pri eteričnem olju iz listov, a se kljub temu svetuje previdnost.
Zanimivosti
Cimet spada med najstarejše znane začimbe, ki jih istočasno uporabljamo tudi v zdravilstvu. Kot začimba je omenjen že v Stari zavezi, njegove zdravilne moči so poznane že skoraj pet tisoč let. V Egiptu so cimet uporabljali pri mumifikaciji. V delih Evrope ga uporabljajo od leta 500 pr. Kr. V zgodnjem srednjem veku je bil tako dragocen, da so ga kot darilo poklanjali knezom in papežem.
Literatura
1. Uradni list Republike Slovenije 103/2008. Seznam zdravilnih zelišč. https://www.uradni-list.si/files/RS_-2008-103-04369-OB~P001-0000.PDF (dostop: 15.11.2021)
2. Janeš D., Kočevar Glavač N., Sodobna kozmetika: sestavine naravnega izvora, Založba Širimo dobro besedo, 2015: 463-464.
3. Jagodič B., Zdravilne zeli: najboljše blago za zdravo telo, Slomškova založba, 2004: 38-39.
4. Grüwald J., Jänicke C., Zelena lekarna, Založba Mladinska knjiga, 2014: 338.
5. Gottfried Mayer J., Uehleke B., Saum OSB K., Priročnik samostanskega zdravilstva, Založba Arkadija, 2011: 194-195.
6. Prof. Dr. Matthias F. Melzig, Zimt bleibt interessant!, Deutscher Apotheker Zeitung, 49/2018, dostopno na https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2018/daz-49-2018/zimt-bleibt-interessant (20. 11. 2021).
Datum priprave informacije: November, 2021