Pomarančevec, grenki
Citrus aurantium L.
Družina: Rutičevke (Rutaceae)
Uporaba: pri prebavnih motnjah, kot so slaba prebava, pomanjkanje apetita, napenjanje
Uporabni deli: oplodje grenkega pomarančevca (pericarpium)
Pravni položaj:
- H (Rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.)
Predstavitev rastline
Grenki pomarančevec je drevo z okroglo krošnjo, ki lahko v višino zraste do 10 m. Temno zeleni listi imajo obliko elipse s klinastim dnom, v zalistju pa so prisotni prožni trni. Cveti od aprila do junija. Venčni listi cvetov so bele barve in imajo prijeten, sladek vonj po citrusih. Plodovi so grenki, veliki 5¬ do 7 cm z grobo lupino. Domovina grenkega pomarančevca je jugovzhodna Azija od koder se je v 10. in 11. stoletju razširil v Španijo, na Portugalsko ter ostale predele sveta z ustreznim podnebjem.2,3
Uporabni deli rastline
V zdravilne namene uporabljamo oplodje grenkega pomarančevca in eterično olje iz cvetov grenkega pomarančevca.2
Nosilci učinka
Za grenak okus so odgovorni flavonoidi, predvsem neohesperidin in naringin. V lupini je prisotno eterično olje (1-2 %), katerega glavne sestavine so limonen, linalool ter beta-mircen. Iz mesnatega dela plodov so izolirali sinefrin in oktopamin.2,4
Raba v ljudski medicini
Grenki pomarančevec so skozi zgodovino uporabljali za zdravljenje številnih bolezenskih stanj, na primer skorbuta, za preventivo pri rakavih obolenjih, kot pomirjevalo in antiseptik.3 Zelo razširjana je uporaba eteričnega olja pridobljenega iz cvetov grenkega pomarančevca, ki se imenuje neroli. Pridobiva se s parno destilacijo, njegove glavne sestavine pa so linalool, limonen, beta-pinen ter trans-beta-ocimen. Pripisujejo mu anksiolitične, sedativne, protivnetne, protimikrobne in antioksidativne učinke. Lahko se ga uporablja v obliki kopeli za nego in sprostitev, kot dodatek masažnim oljem ali v izparilnikih za lažji spanec in pomiritev. Priporočen odmerek je 1 do maksimalno 10 kapljic eteričnega olja na 10 ml podlage.2 V Indiji uporabljajo mazilo z nerolovim eteričnim oljem za odganjanje pijavk. V tradicionalni Kitajski medicini iz plodov izdelujejo tonik, ki ima krepčilen in karminativni učinek – uporablja se pri prebavnih motnjah, kot so napenjanje, krči, pomanjkanje apetita in slaba prebava.3
Raba v farmaciji
V farmaciji se grenki pomarančevec uporablja zaradi vsebnosti grenčin in eteričnih olj. Grenčine imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja prebavil. Okrepijo gibanje želodca in tankega črevesja, izboljšujejo prekrvavitev prebavil in izločanje prebavnih sokov. Zato izboljšujejo prebavo, apetit, vsrkavanje hranil, preprečujejo občutek polnosti v želodcu ter zmanjšujejo nabiranje plinov v prebavilih. Eterična olja prav tako pospešujejo izločanje želodčnih sokov ter pomagajo pri napenjanju in občutku polnosti v želodcu.2,5
Uporaba pri odraslih
Eterično olje iz lupine najdemo v nekaterih antibakterijskih gelih za čiščenje rok, zobnih pastah, zdravilnih obližih. Flavonoidi izolirani iz plodov grenkega pomarančevca so lahko sestavni del ustnih vod. Lupina grenkega pomarančevca je ena izmed 17 zdravilnih rastlin v Gorenjski grenčici. Priporočeni enkratni odmerek je 1 mala žlica (5 ml) do trikrat dnevno, po potrebi pol ure pred obrokom ali tik po obroku. Lahko jo razredčimo v kozarcu vode ali pa jo zaužijemo nerazredčeno. Ker vsebuje 40 vol % alkohola ni primerna za uporabo pri osebah mlajših od 18 let.5
Ameriška agencija za hrano in zdravila je grenki pomarančevec uvrstila na listo splošno prepoznanih kot varnih živil (GRAS), če se uporabljajo v zmernih količinah namenjenih prehrani.3 Iz plodov se pripravljajo marmelade, sadni sokovi in sirupi. Koščki grenke pomaranče se pogosto servirajo ob mesu, ribah ali školjkah, saj je sok odlična začimba. Lupina in eterično olje iz lupine se uporabljata v slaščičarstvu in za izdelavo likerjev.2
Uporaba med nosečnostjo in dojenjem
Podatkov o uporabi grenkega pomarančevca med nosečnostjo in dojenjem je zanemarljivo malo, zato se uživanje brez zdravniškega posveta ne priporoča. Študije na živalih so pokazale, da oktopamin zmanjša količino prolaktina (hormona, ki je odgovoren za izločanje mleka), kar lahko vodi v zmanjšano nastajanje mleka.5,6
Neželeni učinki in medsebojno delovanje
Pri ljudeh z zelo občutljivo kožo lahko pride do razvoja fotodermatoz, saj grenki pomarančevec vsebuje furanokumarine.2 Uživanje se ne priporoča osebam z razjedami želodca, ker se pospeši nastajanje prebavnih sokov.5 Ostali neželeni učinki so povezani s prevelikim odmerjanjem. Zaradi vsebnosti sinefrina in oktopamina lahko pri pretirani uporabi pride do vazokonstrikcije, pospešenega bitja srca ter povišanega krvnega tlaka, zato se uživanje odsvetuje ljudem s povišanim krvnim tlakom, prehitrim bitjem srca, hipertiroidizmom ter glavkomom zaprtega zakotja.3
Sok grenkega pomarančevca zavira intestinalni citokrom CYP-3A4 ter transport preko glikoproteina P, kar lahko vpliva na biotransformacijo nekaterih učinkovin. Raziskave so potrdile medsebojno delovanje s felodipinom, dekstrometorfanom in indinavirom, pozorni pa moramo biti tudi pri sočasnem jemanju statinov (zdravil za zniževanje horesterola).2
Opozorila in nasveti
Sinefrin in oktapamin sta po svoji kemijski zgradbi zelo podobna efedrinu, adrenalinu in noradrenalinu. Po prepovedi uporabe pripravkov za zniževanje telesne mase iz efedre, so tržišče napolnili pripravki, ki vsebujejo tudi grenki pomarančevec. Sicer študije niso potrdile, da bi grenki pomarančevec v količinah primernih za prehrano povzročal kardiovaskularne zaplete, vendar lahko to povzročajo druge sestavine teh prehranskih dopolnil ali prekomerno uživanje. Na tem mestu moramo še enkrat opozoriti, da je potrebna posebna previdnost pri kupovanju prehranskih dopolnil iz nezanesljivih virov.2
Zanimivosti
Zaradi svojega izrazito grenkega okusa sveži sadeži grenkega pomarančevca niso priljubljeni v prehrani. Uporabljajo se za izdelavo marmelad, saj vsebujejo več pektina kot ostale vrste pomaranč. Najstarejši recept za izdelavo marmelade iz grenkih pomaranč je iz leta 1677.7
Literatura
1. Uradni list Republike Slovenije 103/2008. Seznam zdravilnih zelišč: https://www.uradni-list.si/files/RS_-2008-103-04369-OB~P001-0000.PDF (pdf). Dostop: 9.1.2022.
2. Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. SFD, 2013: 247 – 250.
3. Drugs.com: https://www.drugs.com/npp/bitter-orange.html. Dostop: 9.1.2022.
4. Dosoky NS, et al. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018.
5. Vademekum 2020, Gorenjske lekarne, Četrta izdaja, 2020: 268 – 269.
6. Drugs and lactation Database: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501892/. Dostop: 9.1.2022.
7. Henry, Diana: Salt sugar smoke: how to preserve fruit, vegetables, meat and fish. London, 2012.
Datum priprave informacije: Februar, 2022