Čaj - zdravilo ali napitek?
Zdravilno moč rastlin človek pozna in uporablja že tisočletja. Ena izmed legend pravi, da je čaj kot napitek po naključju odkril kitajski cesar Šen Nong, učenjak in poznavalec rastlin: lahen vetrc naj bi vladarju v kotel z vrelo vodo prinesel nekaj listov čaja. Zatem je napitek okusil in zdel se mu je čudovito osvežilen in poživljajoč. Legenda sega v čas 2700 pr. n. št. Čaj ni zaman ena izmed najpogostejših pijač na svetu. Skozi stoletja je bil močno trgovsko blago, veljal je kot pijača višjih slojev in cesarjev. Še danes se v arabskem svetu gostu ponujena skodelica vročega čaja smatra kot najvišji izraz gostoljubnosti gostitelja. Evropa se s čajem ni srečala vse do 17. stoletja, ko je iz Vzhodne Azije priplula prva ladja s tovorom dišečih čajnih listov.
Pa je vsak čaj - čaj? Beseda čaj bi morala biti rezervirana za poparke iz posušenih lističev čajevca, grma, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Skozi čas se je beseda čaj tako ustalila, da z njo poimenujemo tudi napitke, razne zeliščne in sadne poparke. Čaj jim je posodil le ime, saj razen podobne priprave nimajo nič skupnega. Zanimivo je, da tudi starejši slovenski zapisi v zeliščarskih in kuharskih knjigah čaja ne poznajo v pomenu današnjega splošnega poimenovanja za zeliščne poparke. Slednje imenujejo enostavno voda, na primer žajbljeva voda, majaronova voda.
Nesporno je, da je pitje čaja že več stoletij priljubljeno tudi na naših tleh. Le kdo ne pozna blagodejnih učinkov kamilice pri prebavnih težavah ter materine dušice pri prehladnih obolenjih? Zaupanje v rastlinske pripravke se v zadnjem času povečuje, med vsemi pripravki pa so verjetno najbolj priljubljeni prav čaji. Doma izdelan čaj zahteva veliko znanja, skrbnosti in natančnosti pri izdelavi. Zavedati se moramo, da lahko še tako kakovostno rastlino, ki jo naberemo v neokrnjeni naravi, z nepravilno nadaljnjo predelavo ali neustreznim shranjevanjem uničimo. Z uživanjem takega čaja pa lahko celo škodimo zdravju. Vedno se držimo pravila, da nabiramo le rastline, ki jih dobro poznamo. Vedeti moramo, kateri del rastline je zdravilen, ob katerem letnem času ga nabiramo, v katerem delu dneva je vsebnost učinkovin najvišja. Skrbimo tudi za naravo, saj ne smemo uničiti življenjskega prostora rastline ali je izropati. Pomembno je tudi sušenje sveže rastline, saj ob previsoki temperaturi razpadejo učinkovine, občutljive na toploto, ob previsoki vlažnosti pa se lahko razrastejo bakterije in plesni. Poskrbimo tudi za ustrezne pogoje shranjevanja posušene rastline. V dobro zaprti ovojnini, na suhem, temnem prostoru, pri temperaturi do 25°C, bo rastlina ohranila svojo kakovost in učinkovitost dlje časa.
Obsežno znanje, ki je pogoj za varno in učinkovito izdelavo in uporabo doma izdelanih čajev, pa tudi nepoznavanje rastišč, njihova onesnaženost ali prepoved nabiranja ogroženih rastlin v naravi, je nekaj razlogov, zaradi katerih se veliko ljudi še vedno odloča za nakup zdravilnih čajev v lekarni. Zdravilni čaji so rastlinski pripravki iz drog. V farmaciji izraz droga označuje posušene razdrobljene ali posušene razrezane zdravilne rastline oziroma njihove dele (zeli, liste, cvetove, plodove, semena, korenike, korenine). Uporabljamo jih za lajšanje blažjih zdravstvenih težav. Zdravilni čaji, ki so na voljo v lekarnah, so izdelani iz zdravilnih rastlin preverjene kakovosti. V Galenskem laboratoriju Gorenjskih lekarn izdelujemo zdravilne čaje v skladu s strogimi zahtevami farmacevtske stroke. Pri tem je potrebno upoštevati natančno predpisane preizkuse in kriterije ustreznosti, ki vključujejo določanje vsebnosti učinkovin, preizkuse istovetnosti, morebitne onesnaženosti s težkimi kovinami ali pesticidi, morebitne okužbe z bakterijami ali plesnimi in druge lastnosti. Zdravilni čaji imajo priloženo tudi navodilo za uporabo, v katerem so navedeni vsi podatki, ki omogočajo varno in učinkovito uporabo. V lekarni vam bo farmacevt lahko svetoval najprimernejši zdravilni čaj za vašo zdravstveno težavo, hkrati pa vas bo opozoril na morebitne neželene učinke, medsebojno delovanje z drugimi zdravili in hrano ter na druge previdnostne ukrepe.
V prihajajočih prazničnih dneh se bo na mizi zagotovo znašla tudi skodelica čaja. Poskrbimo za uživanje kakovostnega čaja, ne glede na to ali bo naš napitek za zdravje ali užitek.
Datum priprave informacije: December, 2015