Gobarska sezona - Kako ukrepati ob zastrupitvi z gobami?
V poletni in jesenski gozd nas zvabijo gobe, ki nam razodenejo mnogo barv, okusov in vonjev. Vendar vse gobe niso za pokušino, saj v naših krajih raste okoli 200 vrst užitnih in 50 vrst bolj ali manj strupenih gob.
Zanesljivi gobarji se vedno držijo splošnih priporočil, ki skušajo preprečiti težave ob zaužitju strupenih gob ali le-te omiliti:
- jejmo in uživajmo le gobe, ki jih dobro poznamo,
- gob naj ne uživajo mlajši otroci, starejši bolniki in bolniki z določenimi dietami zaradi bolezni (npr. bolniki z rano na želodcu ali dvanajsterniku, bolniki z žolčnimi kamni…),
- gobe naj ne bodo glavni obrok, uporabljajmo jih raje kot začimbo ali dodatek k hrani, večerni obroki so zaradi težke prebavljivosti manj primerni,
- nabirajmo le zdrave gobe, naj ne bodo črvive ali razpadle,
- nabrane gobe čimprej pripravimo, bodisi kot svež obrok hrane ali jih ustrezno konzerviramo (npr. blanširamo in zmrznemo ali sušimo),
- podarjene gobe uživamo le, če gobarju zaupamo in gobe prepoznamo.
V času gobarske sezone moramo ob nenavadnem počutju pomisliti tudi na zastrupitve z gobami, tudi če smo jih zaužili že nekaj dni nazaj, saj se nekateri simptomi lahko izrazijo tudi po več kot 48 urah. Ob sumu na zastrupitev z gobami obvestimo Center za zastrupitve UKC Ljubljana (v delavnikih od ponedeljka do petka od 8. do 15. ure na telefon (01) 522-88-08, od 15. do 8. ure zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih pa po telefonu GSM 041 635-500), v kolikor tega sami zaradi poslabšanja stanja ne moremo napraviti, to naredijo svojci ali drugi prisotni. Hkrati pa poskušamo čim bolj zbrano zbrati pomembne podatke o zastrupitvi:
- kaj je vzrok zastrupitve, kaj in koliko smo zaužili,
- kdaj je domnevno prišlo do zastrupitve,
- shraniti ostanke gob, ki bi bile pomembne za prepoznavo.
Zastrupitve z gobami razvrščamo v različne sindrome glede na njihove strupe, značilne simptome in klinično sliko.
Bodimo pozorni na naslednje simptome, ki so lahko prvi pokazatelj težav:
- najpogostejši je pojav prebavne simptomatike: bruhanje, bolečine v trebuhu, slabost, driska (pri zastrupitvi z zeleno, pomladansko ali koničasto mušnico, pri nekaterih gobah, kjer strupi še niso znani- iz skupin kukmakov, golobic, mlečnic, kolobarnic,.. ),
- utrujenost, žeja, pekoča bolečina v ustih, suha usta, tudi bolečine v trebuhu, bruhanje, slabost, driska in bolečine v mišicah in sklepih (pri zastrupitvi z gobami iz rodu koprenk - npr. poljska koprenka),
- simptomi kot pri alkoholnem opoju, zmedenost, motnje v govoru in usklajenosti mišičnih gibov, psihične spremembe, halucinacije (pri zastrupitvi z rdečo ali pegasto mušnico),
- glavobol, omotičnost, vrtoglavica, široke zenice, nizek krvni tlak, mravljinčenje, halucinacije (zastrupitev s koničasto gologlavko).
Zdravljenje je odvisno od stanja bolnika, časa od zaužitja gobe in seveda od toksina, ki ga zaužijemo. V več primerih je potrebno čimprejšnje izpiranje želodca, dajanje aktivnega oglja, po potrebi pa tudi protistrup. V določenih primerih zadošča tudi simptomatsko zdravljenje, opazovanje in nadomeščanje izgubljenih tekočin ter skrb za elektrolitsko ravnovesje.
Viri
- K. Križnar, Zastrupitve z gobami, Lekarništvo, 2-3/2013, 86-93
- S.Kirbiš, A.Sinkovič, Zastrupitve z gobami, Medicinski razgledi, 48, marec-junij 2009
- M.Možina, Najnujnejši ukrepi pri akutnih zastrupitvah in vloga 24-urne informacijske-konzultacijske službe, Reševalec, spletni časopis, 1/2006
Datum priprave informacije: September, 2013