Zdravilne rastline

close

Vprašanje

Kako uporabljati regratove cvetove, se lahko dodajo k smrekovim vršičkom skupaj s sladkorjem?


Odgovor

V ljudskem zdravilstvu je zelo razširjena priprava sirupa iz cvetov lučnika, listov trpotca, regratovih cvetov in smrekovih vršičkov. V vseh virih pa navajajo izdelavo sirupa s posameznimi zdravilnimi rastlinami oziroma njihovimi deli.
Pri regratu le cvetove v plasteh nalagamo v steklene kozarce in vsako plast posujemo s sladkorjem, pri čemer je zgornja plast vedno sladkor. Kozarec pokrijemo s krpo in postavimo na sončen prostor. Naslednji dan kozarec ponovno napolnimo do vrha in tako lahko nekaj dni zaporedoma dodajamo nove plasti cvetov. Čez 5 do 6 tednov tekočino odcedimo.

Nikjer nisem zasledila informacije, da bi se sirup izdelal tako, da bi hkrati uporabili cvetove regrata in smrekove vršičke. Najbrž zato, ker imata v ljudskem zdravilstvu drugo področje uporabe. Regrat je bolj za "čiščenje krvi", saj spodbuja izločanje žlez slinavk, želodčnih in črevesnih žlez, jeter, žolčnika ter trebušne slinavke. Smrekove vršičke pa se uporablja pri obolenjih zgornjih dihal, saj olajša izkašljevanje in deluje rahlo antiseptično.

Če želite doma pripravljen sirup uporabiti zgolj zaradi prijetne arome, npr. kot dodatek k čaju, menim, da lahko na zgoraj opisan način pripravite tudi sirup, kjer hkrati uporabite cvetove regrata in smrekove vršičke.


Datum priprave informacije: Junij, 2020
Pripravil-a: mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zanima me koliko časa lahko neprekinjeno pijem čaj iz sladkega korena? Pijem ga namreč enkrat na dan (po večerji) že cca 6 mesecev, da preprečim bolečine v želodcu. Čaja ne pijem prav vsak dan ampak le takrat, ko se mi zdi, da bi me lahko začel bolet želodec (npr. 4x na teden). Imam namreč kronični gastritis in zdaj namesto tablet za zmanjšanje izločanja želodčne kisline pijem čaj iz sladkega korena.


Odgovor

Sladki koren spada med rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila. Glede na prisotnost sladkega korena v številnih zeliščnih čajih in živilih menim, da varnost dolgoročnega uživanja 1 skodelice čaja dnevno pri sicer zdravih osebah ni vprašljiva. Evropska agencije za zdravila (EMA) za namene lajšanja želodčnih težav sicer omejuje čas pitja pripravkov iz sladkega korena na 1 mesec brez posveta z zdravnikom, vendar so v teh primerih uporabljali višje odmerke (pitje čaja večkrat dnevno).
Vseeno priporočam, da v obdobjih, ko težave z želodcem ne bi bile izrazite, naredite 1-2 tedenski premor. Opuščanje zdravljenja z zdravili mora potekati v dogovoru z zdravnikom.
Osebe, ki jemljejo zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka ali imajo bolezni jeter ali ledvic, naj se pred uporabo čaja iz sladkega korena posvetujejo s svojim zdravnikom. Pripravki iz sladkega korena so kontraindicirani (se ne smejo uporabljati) pri jetrni cirozi, motnjah srčnega ritma, hipokaliemiji ter hudi ledvični okvari.


Datum priprave informacije: Marec, 2020
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Ali je res, da ingver topi maščobo okoli trebuha. Priporočam se za vaše mnenje, kako se uporablja?


Odgovor

Ingver v visokih odmerkih (1 do 2g uprašene droge) uporabljamo kot močno sredstvo proti slabosti (antiemetik). V nizkih odmerkih se uporablja kot tonik in sredstvo za izboljšanje prebave (digestiv), saj pospešuje izločanje želodčnega soka in ritmično krčenje prebavil ter na ta način izboljša prebavo v želodcu. Tradicionalno se uporablja tudi za blažje prebavne težave, kot sta napihnjenost in flatulenca (nabiranje plinov v črevesju).
Dokazov o tem, da ingver »topi maščobo« okrog trebuha ni. Učinek zmanjšanega trebuha bi lahko pripisali izboljšani prebavi ter zmanjšani napihnjenosti zaradi uživanja ingverja.
Kljub ugodnim učinkom ingverja na prebavila, lahko nekateri izkusijo tudi neželeni učinke, ki se kažejo na želodec in črevesje: želodčne motnje (razdražen želodec), spahovanje (riganje), dispepsija (zgaga) in slabost (slabost). Ingver deluje na trombocite. Na to morajo biti pozorni bolniki, ki jemljejo antikoagulante (zdravila proti strjevanju krvi), oziroma bolniki z motnjami v strjevanja krvi, saj v redkih primerih lahko pride do krvavitev.


Datum priprave informacije: Marec, 2020
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Koliko miligramov silimarina približno naj bi vsebovala ena čajna žlička grobo zmletega pegastega badlja?


Odgovor

Zdravilni čaj Pegasti badelj Galenskega laboratorija Gorenjskih lekarn vsebuje približno 2% silimarina. To pomeni da 1 jušna žlica (približno 10g) vsebuje 200 mg silimarina.  Zaradi slabe vodotopnosti se v pripravljenem prevretku silimarin nahaja le v majhni količini, poleg tega pa je težko tudi oceniti, kakšen odstotek učinkovine bo med prebavo prešel iz prebavnega trakta.

Zdravilni čaj Pegasti badelj uporabljajte pri slabi prebavi in motnjah v izločanju žolča. V primeru, da želite silimarin uživati zaradi njegovega zaščitnega delovanje na jetra pri jetrnih obolenjih in poškodbah jeter zaradi zastrupitev, priporočam, da posežete po standardiziranih pripravkih iz pegastega badlja.


Datum priprave informacije: September, 2019
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zanima me, ali lahko pijejo čaj iz koprive ljudje, ki imajo težavo z refluksom (posledično rahlo vnet požiralnik)? Je to lahko koristno ali niti ne?


Odgovor

V zdravilne namene uporabljamo korenine koprive ali koprivine liste. Čaj iz koprivinih korenin se uporablja za lajšanje težav pri povečani prostati (benigni hiperplaziji prostate), čaj iz koprivinih listov pa pri blagih okužbah sečil in pri revmatičnih obolenjih.
Edine znane kontraindikacije (stanja, kjer se snov ne sme uporabljati) so preobčutljivost za korenine ali liste kopriv. Čaja iz koprivinih listov prav tako ne smemo uporabljati pri hujših obolenjih srca ali ledvic, ko je zaradi  zastajanja vode v telesu priporočljiv zmanjšan vnos tekočine.
Torej čaj iz koprive (listov ali korenin) je primeren za uživanje tudi za osebe, ki imajo težave z refluksom, vendar ni namenjen za to indikacijo in zato ni pričakovati izboljšanja.
Za lajšanje težav z refluksom bi od zdravilnih čajev lahko uporabili cvetove gozdnega slezenovca, liste poprove mete, liste navadne melise in cvetove prave kamilice. Te zdravilne rastline imamo na voljo tudi v čajnih mešanicah, ki jih izdeluje naš galenski laboratorij, kot sta na primer Čaj za pomiritev želodca in Čaj pri zgagi. Čajne mešanice za samozdravljenje so primerne za kratkotrajno uporabo (1-2 tedna). Če se vam stanje v času uporabe ne izboljša, ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.


Datum priprave informacije: Maj, 2019
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Kakšna je razlika med slezom in slezenovcem. Kako se razlikujeta med seboj na videz ter uporabnost enega in drugega.


Odgovor

Gre za zdravilni rastlini, ki spadata v isto družino -Malvaceae (Slezenovke). 
Navadni slez (Atthea officinalis L.), poznamo ga tudi pod imenom ajbiš,  je od 60 – 200 cm visoka trajnica z vretenasto, močno razraščeno belo korenino. Steblo je pokončno. Sivi listi so kratkopecljati, debeli in na obeh straneh mehko dlakavi. Rastlina cveti od junija do avgusta in ima do 5 cm široke bele ali rahlo rožnate cvetove, ki poganjajo na vrhu stebla iz listnih pazduh. Raste v toplejših in nižjih predelih po vlažnih travnikih, grmovnatih predelih, ob potokih in pašnikih, zelo pogosto na Štajerskem in v Prekmurju.
Za lajšanje težav suhega kašlja ter pri razdraženi in vneti ustni sluznici se najpogosteje uporabljata suha korenina (Slezove korenine zdravilni čaj) in listi (Ajbiš zdravilni čaj). Korenino uporabljamo tudi pri razdraženi želodčni sluznici ter za pripravo mazil za uporabo na koži ter za pripravo tekočine za izpiranje ust. Listi sleza se uporabljajo tudi pri zdravljenju vnetega mehurja in pogostega uriniranja. Z zmečkanimi svežimi cvetovi ali s toplim poparkom posušenih cvetov se blaži vnete dele kože. Korenine nabiramo v jeseni, saj je takrat količina sluzi največja. Liste in cvetove nabiramo v juliju in avgustu.
Gozdni slezenovec (Malva Sylvestris L.) se uporablja, podobno kot slez, pri vnetjih ustne votline in žrela. Pomirja suh, dražeč kašelj. Poleg tega se uporablja tudi za vneto in razdraženo sluznico želodca in črevesja (Čaj za pomiritev želodca). Sluzi, prisotne v gozdnem slezenovcu, se uporabljajo za pomirjanje srbeče in vnete kože.  
Gozdni slezenovec je razširjen po vsej Sloveniji, na pustih tleh, ob poteh, po zidovju, v močno gnojeni zemlji, po vrtovih, vinogradih...  Gre za med 40 in 120 cm visoko rastlino, ki ima dlanasto deljene stebelne liste s petimi do sedmimi krpami. Cvetovi rastejo v zalistju in imajo 2 do 3 cm velike cvetne liste škrlatne barve s temnejšimi žilami. Uporabni deli so predvsem cvetovi in listi. Cvetove nabiramo med junijem in oktobrom. Sušimo jih v senci. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. So skoraj brez vonja in imajo močno sluznat okus. Obstaja pa več vrst slezenovca, ki se jih med seboj dokaj težko loči. Kot zanimivost- običajno sprva vijolično obarvan čaj kasneje izgubi barvo.
V povezavah si lahko pogledate pripravo določenega čaja, saj je to zelo pomembno (npr. namakamo v hladni vodi, ne prevreti!). Pomembno je tudi pravilno časovno obdobje nabiranja (npr. korenine jeseni vsebujejo veliko več sluzi kot spomladi). Vedno imejte v mislih, nabiramo samo rastline, ki jih dobro poznamo!


Datum priprave informacije: Maj, 2019
Pripravil-a: Polona Gabrovšek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zanima me, kdaj je najbolje nabirati žajbelj? Nabirala bi ga na jugu obale.


Odgovor

Žajbelj je najbolj razširjen ob jadranski obali in po otokih. Cveti junija do julija. V zdravilne namene se uporabljajo listi žajblja. Nabiramo jih takrat, ko so popolnoma razviti in vsebujejo največ učinkovin. Nabiramo odrasle liste, ki niso žilavi (pred cvetenjem). Mladi listi so gosto dlakavi, odrasli pa so na zgornji strani manj poraščeni in zelenkasti, na spodnji strani pa bolj porasli in svetlejši. 

Rastline je potrebno nabirati v neonesnaženem okolju - zogibamo se cestnih robov, bližine tovarn, škropljenih njiv ter sprehajalnih poti. Nabiramo le rastline, za katere smo prepričani, da so prave. Nabirali naj bi jih ob suhem, lepem vremenu v dopoldanskih urah. 

Kadar se pojavi potreba po zelo kakovostnih zdravilnih rastlinah, posegamo po gojenih rastlinah. Z nadzorovano pridelavo je rastlinski material točno določen, kakovosten in homogen. O pomenu kakovostnih drog si lahko preberete v povezavi.


Datum priprave informacije: April, 2019
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

V lekarni so mi za vnete oči priporočili čaj smetlika. V navodilu v škatli izrecno piše, da se ne uporablja za vnete oči? Prosim za pojasnilo, ker ne vem ali si lahko naredim oblogo za oči.


Odgovor

Kot je navedeno v navodilu za uporabo, je zdravilni čaj z zeljo smetlike primeren le za uporabo na zunanji strani oči oziroma na vekah. Iz higienskih razlogov pa ga nikakor ne smemo uporabljati za izpiranje očesne veznice oziroma predela oči pod vekami. Zdravila in drugi izdelki, ki jih vnašamo neposredno v oko, kot so kapljice in mazila za oči, morajo biti sterilni, kar pomeni, da ne smejo vsebovati mikroorganizmov in njihovih spor. Le tako se izognemo tveganju dodatnih okužb ob vnosu teh izdelkov v oko. Zahtevam za sterilnost sicer ustrezajo kapljice za oči s smetliko, ki so na voljo tudi v Sloveniji, medtem ko stopnja mikrobiološke kakovosti zdravilnih čajev, ki je posledica njihovega naravnega izvora in načina priprave, ne zagotavlja varne uporabe ob vnosu v oči. Torej čaj v obliki obloge ni primeren za uporabo pri vnetju očesne veznice, pri drugih vnetjih oči ali pri poškodbah oči. 
Poudarjam še to, da uporaba smetlike pri vnetju vek, ječmenu, utrujenih in razdraženih očeh temelji na izkušnjah ljudske medicine, ni pa znanstvenih študij, ki bi potrjevale učinkovitost smetlike pri teh zdravstvenih težavah.


Datum priprave informacije: Februar, 2019
Pripravil-a: Tjaša Prevodnik, mag. farm., spec

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Ali se v vaših lekarnah lahko kupi čaj pasijonke?


Odgovor

Čaja, ki bi vseboval le zel pasijonke, v našem naboru čajev nimamo. Zel pasijonke lahko najdete v naši čajni mešanici Čaj proti stresu, ki se uporablja za lajšanje blagih znakov psihičnega stresa.


Datum priprave informacije: November, 2018
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zaradi popuščanja srca jemljem zdravila Concor COR, Marevan in Edemid. Zanima me, ali lahko poleg tega jemljem še glogove kapljice?


Odgovor

Glogove kapljice uporabljamo po posvetu z zdravnikom pri blagi obliki srčne oslabelosti, srčnih motnjah psihičnega izvora ter kot podporo delovanja srca in krvnega obtoka. Kapljice so za samozdravljenje primerne takrat, ko zdravstvene težave še niso izražene do te mere, da bi zanje potrebovali od zdravnika predpisana zdravila.

Učinkovine, ki jih vsebujejo listi in cvetovi gloga, povečujejo moč krčenja srčne mišice, izboljšujejo njeno prekrvavitev in blago znižujejo krvni tlak. Prav zaradi teh učinkov pripravkov iz gloga ne smemo kombinirati z zdravili za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, hipertenzije in hipotenzije. Bolniki, ki že prejemajo zdravila z delovanjem na srce in ožilje, so najbolj občutljivi na učinke gloga, zato mora zdravljenje potekati pod zdravniškim nadzorom. Iz tega razloga vam uporabo glogovih kapljic  odsvetujem.

Ker imate v vaši stalni terapiji predpisano tudi zdravilo Marevan, odsvetujem nagle spremembe v dieti. Poleg tega svetujem, da se o vsaki uvedbi ali opustitvi prehranskih dopolnil ali zdravil rastlinskega izvora, posvetujete tudi z zdravnikom v antikoagulantni ambulanti.


Datum priprave informacije: Oktober, 2018
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zanima me, če se črevesje ob dolgotrajni uporabi navadi na čaj iz posušene krhlike? Sem oseba s prirojeno deformacijo hrbtenice (posledično s tetraplegijo), zato sem glede odvajanja blata odvisna od odvajalnih čajev.


Odgovor

Pripravke iz navadne krhlike uporabljamo pri občasnem zaprtju kot odvajalo z dražečim delovanjem na sluznico. Kronična uporaba odvajal z antrakinonskimi glikozidi  (te poleg navadne krhlike vsebujejo tudi sena in navadna aloja) vodi do sindroma lenega črevesa in elektrolitskega neravnovesja. Posledica tega je oslabljena mišična aktivnost, zaradi česar se zaprtje še poslabša. Po dolgotrajni uporabi teh odvajal se črevesna sluznica začne odzivati le na dražljaj, ki ga povzroči odvajalo, in je bistveno močnejši od tistega, ki ga povzroči črevesna vsebina.
 
V primeru, da morate odvajala uživati dalj časa, ker je tako odredil zdravnik, je potrebno med dolgotrajnim jemanjem napraviti premore, ki naj trajajo nekaj dni. Za preprečevanje in ob zdravljenju zaprtja priporočam hrano, ki vsebuje veliko neprebavljivih snovi (sadje, zelenjava, črni kruh, otrobe…) ter pitje zadostne količine vode tekom celega dneva.


Datum priprave informacije: September, 2018
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Kupil sem vaš Čaj proti zvišati zeliščni kislini. Zanima me, ali ima kakšen učinek na pritisk? Jemljem tudi zdravila za povišan krvni tlak (valsartan).


Odgovor

Nobena iz izmed sestavin, ki jih vsebuje Čaj proti zvišani želodčni kislini, nima učinka na krvni tlak ali neželenega medsebojnega delovanja z učinkovino valsartan. 
Pri prekomernemu izločanju želodčne kisline, blažjih prebavnih krčih in občutku napetosti v predelu nad želodcem, priporočamo pitje sveže pripravljenega čaja  trikrat do štirikrat dnevno. Če se stanje ne izboljša v 2 tednih, ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.


Datum priprave informacije: Avgust, 2018
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zanima me ali v nosečnosti lahko pijem čaj Prijatelj mehurja in ledvic (sestavine: breza, regrat, kopriva, ognjič, preslica, lakota in zlata rozga)?


Odgovor

Ker za določene rastline (breza, ognjič, preslica, lakota) nimamo dovolj podatkov o uporabi med nosečnostjo, poleg tega pa med nosečnostjo in dojenjem uporaba pripravkov iz koprive ni dovoljena, uporabo te čajne mešanice odsvetujem. V Gorenjskih lekarnah imamo na voljo čajno mešanico Čaj za sečila za nosečnice, ki je namenjena izpiranju sečnih poti pri blažjih okužbah sečil v času nosečnosti. Mešanica vsebuje zel late rozge, zel navadnega regrata, korenine navadnega gladeža ter liste poprove mete. Ob težavah priporočamo pitje sveže pripravljenega čaja dvakrat do trikrat na dan. Če se stanje ne izboljša v 1 tednu, ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.


Datum priprave informacije: Julij, 2018
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Zanima me ali v nosečnosti lahko pijem čaj Prijatelj mehurja in ledvic (sestavine: breza, regrat, kopriva, ognjič, preslica, lakota in zlata rozga)?


Odgovor

Ker za določene rastline (breza, ognjič, preslica, lakota) nimamo dovolj podatkov o uporabi med nosečnostjo, poleg tega pa med nosečnostjo in dojenjem uporaba pripravkov iz koprive ni dovoljena, uporabo te čajne mešanice odsvetujem. V Gorenjskih lekarnah imamo na voljo čajno mešanico Čaj za sečila za nosečnice, ki je namenjena izpiranju sečnih poti pri blažjih okužbah sečil v času nosečnosti. Mešanica vsebuje zel late rozge, zel navadnega regrata, korenine navadnega gladeža ter liste poprove mete. Ob težavah priporočamo pitje sveže pripravljenega čaja dvakrat do trikrat na dan. Če se stanje ne izboljša v 1 tednu, ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.


Datum priprave informacije: Julij, 2018
Pripravil-a: Maruša Cvek, mag. farm.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.

close

Vprašanje

Ali se zelene brinove jagode lahko uporabljajo in za kaj?


Odgovor

Spoštovani,           

Brinove jagode dozorijo šele v drugem letu, zato na rastlini hkrati najdemo zelene in modre plodove. Nabirajo se zrele, temno modre jagode. Glavni nosilec do sedaj ugotovljenega zdravilnega delovanja je eterično olje. Uporaba brinovih jagod temelji na podlagi dolgoletnih izkušenj. Brinove jagode se največkrat uporabljajo za pripravo čaja, ki se ga lahko uporablja za izpiranje sečnih poti pri blažjih obolenjih sečil. Eterično olje brina na mestu nanosa izboljša prekrvavitev, zato se uporablja tudi zunanje, za masažo pri bolečinah ali kot del masažnih olj. Pomaga tudi pri prebavnih težavah, kot sta slaba prebava in napenjanje, zato so brinove jagode lahko tudi sestavina čajnih mešanic za lajšanje prebavnih motenj. 

Več o brinu in izdelkih galenskega laboratorija Gorenjskih lekarn, ki vsebujejo brin, si lahko preberete tudi na povezavi: http://www.gorenjske-lekarne.si/si/zdravilne-rastline/zr/34-brin-navadni


V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti prosimo, da nam ponovno pišete ali nas pokličite v Farmakoinformativno službo Gorenjskih lekarn na telefon: 04 20 16 133.


Datum priprave informacije: Avgust, 2016
Pripravil-a: mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm.

Mesečni nasveti Gorenjskih lekarn

Za prejemanje aktualnih vsebin v obliki nasvetov, novic in obvestil o dogodkih, se lahko naročite na naše e-novice.